top of page

Efterbehandling af Tatovering

 

1. Lyt til din tatovør – følg altid tatovørens anvistninger
En god tatovør vil altid give dig detaljerede instruktioner om, hvordan du plejer din nye tatovering, som du bør følge.
Der vil være forskellige meninger omkring pleje af ny tatovering fra tatovør til tatovør, men langt de fleste har mange års erfaring i at tatovere, og de ved, hvordan man bedst plejer en ny tatovering.
Tænk på din tatovering som garanti. Hvis du ikke følger tatovørens anvisninger, vil du bryde garantien. Du vil derfor heller ikke få en gratis ”touch-up”

Din tatovering er din tatovørs ”visitkort”. Når en tatovør laver en tatovering, så vil han have tatoveringen til at se lige så godt ud, som du vil.

 

2. Lad forbindingen sidde på i 2-24 timer
Når din tatovering er færdig, vil tatovøren rense området med en antibakteriel salve, og dække tatoveringen til.
Når du har forladt tatovøren, så undgå at tage forbindingen af – også selvom du er meget nysgerrig efter at se resultatet.
Lige efter en tatovering er lavet, vil din hud være helt åben, og modtagelig overfor luftbårene bakterier.

Du bør derfor vente i minimum 2 timer, før du bryder forbindingen.

 

3. Fjern forsigtig forbindingen
De fleste tatovører er enige om, at du bør beholde forbindingen på i minimum 2 timer. Det maksimale tidsrum varierer typisk imellem 4 og 24 timer.
Der er flere ting, som spiller ind f.eks. hvor stor er din nye tatovering og placering på den nye tatovering.

Dog bør plastikfolie aldrig dække en tatovering i mere end 2 timer.
Når du fjerner forbindingen, er det vigtigt, at den ikke sidder fast i din tatovering. Du skal derfor fjerne forbindingen meget forsigtigt.

 

4. Vask tatoveringen forsigtigt
Vask din nye tatovering med lunkent vandt og en mild uparfumeret sæbe. Det anbefales, at du bruger en flydende antibakteriel sæbe.

Brug dine hænder til forsigtigt at vaske tatoveringen. Sørg for at fjerne alle spor af blod, plasma og rester fra blæk. Det vi forhinde en tidlig skorpedannelse.
Brug ikke en vaskeklud eller en svamp, da disse kan indeholde bakterier.

 

5. Lad dine nye tatovering lufttørre
Når du har vasket din nye tatovering grundigt, kan du med fordel ”duppe” den med lidt køkkenrulle. Du må ikke gnide, da det kan foresage irritationer.
Herefter skal du lade din nye tatovering være udækket i 20-60 minutter. Det giver din tatovering mulighed for at ånde, og overskydende fugt vil fordampe.

 

6. Brug en naturlig fed creme uden parfume og tilsætningsstoffer
Når din hud er helt tør, og huden begynder at føles stram, skal du smøre din nye tatovering med en god fed creme. Det er vigtigt, at du ikke bruger en creme med parfume og andre tilsætningsstoffer.
Sørg for kun at anvende et tyndt lag creme. Din tatovering og huden omkring, skal være glansfuld, og holdes fugtig med en naturlig creme.

Gnid cremen forsigtigt på din nye tatovering, indtil den er absorberet af huden. Det er vigtigt, at du ikke bruger en creme, som kan ”kvæle” tatoveringen og fremme bakterier (du kan med fordel bruge en creme med krokodilleolie)

En creme med krokodilleolie har anti-bakteriel effekt, og holder din tatovering fugtigt, imens den bekæmper bakterier i og omkring din nye tatovering.
Du bør forsætte med at pleje din nye tatovering med creme i 4-5 dage, gerne hver gang efter du har vasket din nye tatovering.
Det skal du gøre indtil din tatovering begynder at ”skalle”. Herefter kan du skifte til en mild parfumefri lotion.

Her vil et oplagt valg være en bodylotion med krokodilleolie. En bodylotion med krokodilleolie har anti-bakteriel effekt, og har en styrke til, at hele små åbne sår effektivt.

Bruger du en bodylotion med krokodilleolie, vil du forebygge ar dannelse effektivt, og give dine nye tatovering de bedste muligheder for at hele optimalt.
Ved pleje af ny tatovering bør du ikke bruge oliebaserede produkter som vaseline. Disse produkter er for tunge, og kan tilstoppe dine porer, og derved forsage udbrud på din nye tatovering.

Disse produkter kan også trække blækken fra tatoveringen til overfalden, og derved få dine nye tatovering til at falme i farven.

 

7. Forsæt med at vaske og fugte din tatovering 3-5 gange om dagen
Du bør forsætte med at pleje din tatovering med antibakteriel sæbe og vand, indtil den er helet fuldstændigt. Det kan tage 3-6 uger afhængig af størrelse og placeringen af dine nye tatovering.
Du bør vaske din tatovering ca. 3 gange om dagen – måske mere hvis din nye tatovering er placeret på din hånd, håndled, fod eller et andet område, da den her er mere udsat for bakterier.
De fleste tatovører anbefaler, at du undgår cremer og lotion, som der duftende, farvet eller indeholder tilsætningsstoffer.
Brug derfor en 100% naturlig creme eller lotion uden parabener eller andre tilsætningsstoffer til pleje af nye tatovering.

 

8. Undgå opblødning af din nye tatovering
Indtil din nye tatovering er helet fuldstændig, bør du undgå at svømme i pool, i havet eller badekaret.

Det er der 2 årsager til:
Hvis du udsætter din tatovering for alt for meget vand, vil det trække blækken ud af din hud og derved skade din tatovering.
Vandet i poolen, badekaret eller havet er fyldt med bakterier, kemikalier og andre urenheder, som ikke er sundt for din tatovering – husk på, du går rundt med et åbent sår, når du har fået en ny tatovering.

 

9. Udsæt ikke din tatovering for direkte sollys
Ved pleje af ny tatovering er sollys din værste fjende. De barske stråler fra solen kan få din hud til at blistre og blegne farven fra din nye tatovering.

Derfor er det bedst, at holde din tatovering overdækket eller væk fra solen i 3-4 uger efter du har fået lavet en ny tatovering.

 

10. Undgå at skrabe eller ridse din nye tatovering
Under helingen af din nye tatovering vil det være normalt, at din hud skorper. Disse skorper skal have lov til at tørre ud og falde af selv.
Forsøg ikke at hjælpe processen ved at pille i skorperne – heller ikke selvom det kløer.! Piller du i skorpen kan du risikere, at skorperne efterlader huller eller lyse pletter i din tatovering.
Hvis dine hænder eller negle er urene, kan du overføre skadelige bakterier til din nye tatovering, som kan medføre svære infektioner. Du bør derfor altid vaske dine hænder med antibakteriel sæbe inden til rører ved din nye tatovering.
Kløer din nye tatovering meget, kan du med fordel bruge en mild lotion, og gnide på din tatovering. Det vil tage toppen af kløen og samtidig give dig pleje af nye tatovering.

 

11. Undgå stramsiddende tøj
Undgå dit tøj strammer og irriterer din nye tatovering. Når din nye tatovering heler, vil der sive plasma og overskydende blæk ud, hvilket kan medføre, at tøjet klæber sig fast til huden og din nye tatovering.
Det vil være besværligt og smertefuldt at fjerne tøjet igen. Du risikerer samtidigt at ødelægge dine nye flotte tatovering og øge risikoen for ardannelse.
Stramsiddende tøj vil desuden forhindre ilt til at komme til din tatovering, og ilt er altafgørende i en helingsproces. Sørg altid for at bære rent, løstsiddende tøj både dag og nat imens din tatovering heler.

 

12. Undgå at arbejde ude og fysisk hårdt arbejde
En tatovering som dækker et stort areal på din hud eller sidder tæt på et led, kan tage længere tid om at hele. Bevægelser vil få din hud til at revne og blive irriteret. Dette forlænger helingsprocessen. Derfor bør du undgå unødvendige træningsprogrammer i et par dage, efter du har fået lavet en ny tatovering.
Hvis du arbejder ude i et fysisk hårdt miljø, kan det være en god idé, at få lavet en ny tatovering lavet om fredagen, så du har weekenden til at lade den hele.

 

13. Undgå hævelse
Hævelser omkring din nye tatovering kan forekomme på fødder og ankler, især hvis du har stået op i lang tid. Sker dette, kan du reducerer hævelsen ved at indtage Ibuprofen, og anvende en ispose i området hvor hævelsen er opstået. Du kan med fordel hæve dine fødder og ben, hvis det er området, hvor hævelsen er.

 

14. Undgå at barberer dig omkring din nye tatovering
Barbering omkring området, hvor din nye tatovering er bør undgås indtil tatoveringen er helet fuldstændig. Du risikerer, at inficerer din nye tatovering med bakterier, og derved øge riskoen for en infektion.

 

15. Undgå dampbad og savna under helingen af dine nye tatovering
Fugten fra dampbad og savna kan trække pigment fra huden, og derved ødelægge resultatet af dine nye tatovering.

bottom of page